Mon Ngon Hanh Phuc Banh Flan / Top 11 # Xem Nhiều Nhất & Mới Nhất 3/2023 # Top View | Raffles-hanoi.edu.vn

“Nhất Xứ” Cá Hanh Nấu Canh Chua

Ở vùng biển Cù Lao Chàm thi thoảng ngư dân bắt những con cá hanh. Loài cá này có thân hình thuôn dài, mình to, phần lưng hơi cong, gần giống cá chép, vẩy màu bạc lấp lánh. Cá hanh rất chắc thịt, ngọt béo, giàu dinh dưỡng lại lành, có thể chế biến thành nhiều món ngon.

Cá hanh chỉ xuất hiện rải rác, không nhiều nên mỗi khi bắt được ngư dân thường giữ lại cho gia đình hoặc biếu người thân để dùng. Cứ mỗi lần có dịp công tác từ đất liền ra Cù Lao Chàm, nếu trúng hôm chợ đảo có cá hanh thế nào tôi cũng được anh bạn đồng nghiệp đãi cho các món ngon từ loài cá này.

Trong thực đơn thường ngày của ngư dân nơi xứ đảo, cá hanh xuất hiện với món nào cũng đậm đà vị biển. Cá vừa mới bắt được, các ngư dân thường chế biến thô bằng món nướng hoặc chiên để nhâm nhi. Người ta chọn những con vừa tầm, mổ bỏ nội tạng, giữ nguyên vảy, rửa sạch, để ráo rồi cho lên bếp lửa than đỏ rực, cá chín mặt này thì trở sang mặt khác, chừng khoảng nửa tiếng là đã có thể lai rai.

Các bà, các chị nội trợ lại thích cắt lát, tách đầu để chế biến thành nhiều món. Thịt cá đã loại bỏ xương cho vào cối giã hoặc xay nhuyễn làm chả rán, cuốn ram. Từng lát cá hanh còn có thể đem kho dưa muối trên lửa nhỏ. Chả cá thì ăn với cơm nóng và có thể để được lâu. Các món kho vừa thơm, ngon nhưng không ngậy, mùi vị thịt cá ngon ngọt rất đặc trưng.

Ai thích ăn bánh tráng cuốn, chắc chắn sẽ hài lòng với món cá hanh hấp. Cứ từ từ giẽ cá rồi cuốn chung với xà lách, húng cây, cải bẹ xanh… chấm với nước mắm chua cay ngon đã đời. Nhưng tôi cũng như đa số ngư dân lại thích kiểu cá hanh nấu canh chua truyền thống.

Cái hút khách của món này chính là vị ngọt rất riêng của từng thớ thịt cá trắng ngần xen lẫn chút chua thanh của các loại rau, quả không thể lẫn đi đâu được, ăn với cơm vừa thơm vừa béo. Canh chua cá hanh còn là bài thuốc dân gian kỳ diệu. Chỉ cần húp vài chén canh nóng, mọi mệt mỏi trong người tan theo từng giọt mồ hôi đang toát ra.

Để chế biến món canh chua cá hanh, nồi nước nấu chỉ cần thả vài lát cà chua, thơm, giá hoặc măng chua vào đun sôi rồi cho cá đã ướp thấm thía vào. Rắc hành, rau ngò và thêm vài lát ớt vào nồi, mùi thơm dậy lên nức mũi… Canh chua cá hanh vừa chín tới, gắp cá ra đĩa. Thịt cá trắng, ngọt, bùi, chấm với nước mắm ớt chanh, ăn hoài không ngấy. Điều thú vị nữa, canh chua cá hanh không chỉ hợp với cơm mà còn có thể ăn cùng với bún hoặc mì chẳng khác gì lẩu cá, đúng là món ăn “nhất xứ”.

Người xứ biển quê tôi hầu như không khi nào lo thiếu vắng cá tươi trong bữa cơm kể cả những ngày mưa gió. Ấy vậy mà mỗi khi có dịp ra đảo tôi vẫn cứ ngóng hoài cá hanh, chỉ một con thôi cũng đã tạo nên bữa tiệc rộn rã tiếng cười với đồng nghiệp.

Uyen Thys Cooking Banh Mi Chien Tom

Uyen Thy S Cooking Bánh Mì Chiên Tôm Youtube

Món ngon mới với uyên thy kỳ này sẽ giới thiệu đến quý khán giả một món ăn mới, đó là bánh mì chiên tôm. món ăn này dễ làm và mang lại một sự mới. Món ngon mới với uyên thy kỳ này sẽ giới thiệu đến quý khán giả một món ăn mới, đó là bánh khọt. món ăn này dễ làm và mang lại một sự mới mẻ cho. Nấu Ăn nhanh với uyên thy. chỉ trong 5 phút quý vị sẽ có một món ăn mới cho gia đình. kỳ này uyên thy sẽ giới thiệu đến quý khán giả món bánh tôm hồ. Vietnamese shrimp toast – banh mi tom quet nuong. vietnamese shrimp toast is a great finger food that has always been a hit at parties. this savory bite on crispy french toast, eaten as is, or dipped in a little nuoc mam sauce that is a treat that no one can resist!. Từ nay anh chị em và các bạn có thể áp dụng cách làm bột chiên tự pha mà không cần gói bột chiên giòn. bánh tôm làm ra giòn rụm và giòn lâu. có thể làm.

Banh Cong Va Banh Tom Chien Uyen Thys Cooking Vietnam

Món ngon mới với uyên thy kỳ này sẽ giới thiệu đến quý khán giả một món ăn mới, đó là bánh hẹ. món ăn này dễ làm và mang lại một sự mới mẻ cho. Banh khoai mi nuong & banh da lon uyen thys cooking. viettrinh. 3:20. coconut pandan waffles recipe banh kep la dua. helen’s recipes (vietnamese food) 28:55. banh bo hap uyen thy’s cooking. viettrinh. 21:21. banh chuoi hap uyen thy’s cooking. viettrinh. 24:43. banh bot loc vietnamese ravioli uyen thy’s cooking. Uyen thy’s cooking bánh dầy giò lụa duration: 25:14. uyenthyofficial 84,828 views. 25:14. uyen thy’s cooking khoai mì hấp trộn dừa duration: 20:03. Món ngon mới với uyên thy kỳ này sẽ giới thiệu đến quý khán giả một món ăn mới, đó là bánh khoai môn. món ăn này dễ làm và mang lại một sự mới mẻ. Cách làm món bánh mì chiên tôm ngon tuyệt của nhà mình 😉 là món ăn vặt vỉa hè sài gòn ngon tuyệt, lạ miệng. mà ai đã từng nếm qua thì không dễ dàng quên được.

Uyen Thy’s Cooking Bánh Mì Chiên Tôm

Honeycomb Cake (Banh Bo Nuong)

This Honeycomb Cake (Banh Bo Nuong) recipe makes a delicious, fragrant cake infused with Pandan flavor and coconut milk. With its fresh green color, fun chewy texture and unique furrows, this sweet treat is at the top of everyone’s snack cake list. If you’re familiar with this cake, you may know that it can be a bit challenging. The mark of success is achieving the vertical striations, which when cut across, looks like a bee’s honeycomb and hence the name: Honeycomb Cake. The ingredients and directions are very specific, so please follow the Honeycomb Cake (Banh Bo Nuong) recipe exactly and avoid substitutions unless noted. Good Luck!

Be sure to use single-acting baking powder instead of double-acting baking powder. Single-acting works when wet. Double-acting works with moisture and heat. Most of the baking powders in the grocery stores (ex: Rumford, Royal, Calumet, etc.) are double-acting and will not work with this recipe. The cake rises nicely in the oven, but once removed from the oven, it falls flat (very sad!). For single-acting baking powder, I familiar with two brands: Alsa baking powder and Dr. Oetker. The Alsa brand, sold mainly at Vietnamese grocery stores, is what most people use. Alsa works just fine for this recipe. If using Alsa baking powder, use one entire envelope. I tried Dr. Oetker’s because it’s sold at a store near me. Unfortunately, it did not yield the beautiful honeycombs. Because finding single-acting baking powder can be a frustrating task, I show you how to make your own single-acting baking powder with ingredients readily available in every grocery store: baking soda and cream of tartar.

Be prepared to make this cake a few times before you are successful. Buy extra eggs and tapioca starch. The size of the eggs is important. The recipe calls for extra-large or jumbo eggs.

For richer flavor, replace the water with coconut milk. This cake is mildly sweet. Feel free to adjust the sugar to your taste.

Make sure your baking soda is not expired. We all have a container in our cupboard and have no idea how long it’s been in there. Buy a fresh box for this recipe.

After adding the single-acting baking powder, work quickly to get the cake into the oven as the baking powder is already activated.

Use a 9 inch round springform pan or tube / bundt cake pan. You can go a bit smaller if you want a thicker cake but don’t use anything larger than a 10 inch pan or the cake will be rather flat.

Watch the video for instructions.

If you enjoy this Honeycomb Cake (Banh Bo Nuong) recipe, you may also like:

Directions

Place the springform pan in the oven. Preheat the oven to 325 F (163 C).

In a small saucepan over Low heat, add the coconut milk, water and sugar. Stir until dissolved. Remove from the heat and let the coconut syrup cool to room temperature.

In a medium bowl, sift together the tapioca starch and rice flour.

In a small bowl, combine the cream of tartar and baking soda to make the single-acting baking powder.

In a large bowl, add the eggs, oil, and vanilla extract. Pierce the eggs yolks with a knife. Gently whisk everything together for about 1 minute. Avoid whipping or beating the eggs as this introduces air in the egg mixture.

Add the coconut syrup to the egg mixture and whisk together gently. Add half of the sifted flour mixture and mix together until mostly combined. Add the remaining flour mixture and continue whisking gently. The batter is lumpy at first but continue whisking slowly, approximately 2-3 minutes, to dissolve the lumps. Add the Pandan paste and blend well. (There should be some small lumps in the batter.)

Add the single-acting baking powder and whisk until combined, approximately 1 minute. (Note the batter becomes foamy as it reacts with the baking powder.)

Remove the hot baking pan from the oven and spray with a generous amount of non-stick cooking spray. Strain the batter into the baking pan. Use a whisk to break-down any remaining flour lumps in the strainer.

Bake the cake for 30-35 minutes. Check for doneness by inserting a toothpick into the center of the cake. If the toothpick comes out clean, the cake is done.

Remove from oven and allow to cool before serving.

Cover any remaining Honeycomb Cake and store at room temperature for 1-2 days. Store in the refrigerator for up to 1 week. Warm the cake in the microwave to enjoy again.

Yields: 8 servings

Tools I Love and Use in My Kitchen

Pate Chaud (Banh Pate So)

Banh Pate So is essentially a meat pie with a flaky exterior and a meat interior. Traditionally, they are made with pork, but recent variations have had chicken and beef. Like all Vietnamese recipes, every family has their own version of this dish. For mine, my mom made hers with ground pork and wood ear mushrooms.

Puff pastry sheets (2 packages) – I like to use store bought pastry sheets. I found the best quality and cheapest pastry sheets come from Trader Joe’s. For $4, you get 2 pastry sheets. That’s what I used for this recipe.

Ground pork – As mentioned above, every person has their own version of this recipe. I like to use ground pork because it has a subtle sweetness, and it is the most traditional. You can also substitute with ground chicken and ground beef.

Wood ear mushrooms (optional) – I love the chewy like texture of wood ear mushrooms, but this ingredient is optional because it is hard to find. You can find them on Amazon or at Asian grocery stores. A good substitute would be shitake mushrooms. You also can leave out the mushrooms.

Fish sauce – Viet Hong fish sauce is the best brand of fish sauce to use.

Onion – Use a yellow or white onion to make this recipe.

Seasonings (white pepper, salt, and garlic powder) – The purpose of the seasonings is to add more flavor to the pork. I like to use white pepper instead of black pepper because I think it has a better flavor. However, you can substitute white pepper with black pepper.

Egg yolks – The egg yolks are used as a binder so the meat pie doesn’t come apart in the oven.

Below are instructions on how to make Banh Pate So. Make sure to read the recipe notes for tips on how to make these pastries!

Preheat the oven to 400 degrees F.

Prepare 2 baking sheets by covering them with parchment paper. Grease the parchment paper and set aside.

Add the ground pork, wood ear mushrooms, fish sauce, onion, white pepper, salt, and garlic powder to a large bowl. Mix together until all the ingredients are well incorporated.

Take a small piece of the meat mixture and cook it in a pan. Taste that piece of meat to make sure it is seasoned to your liking.

Once satisfied with the flavor of the meat, assemble your meat pies. Use a 3 inch biscuit cutter to cut the puff pastry dough into the circular shapes. You will get about 12 cuts from 2 puff pastry sheets. Roll out the dough from the excess pieces and cut more pieces. In total, you should get about 48 pieces, resulting in 24 finished pastries.

Add 2 teaspoons of the meat mixture onto half of the puff pastry cut outs.

Whisk the 2 egg yolks in a small bowl. Brush the border around the meat with the egg wash. This will help the 2 puff pastry cut outs to stick together in the oven.

Place the second half of the pastry cut outs on top of the ones with the filling. Press down on the dough around the meat filling to firmly seal the pastry. Egg wash the top of the pastry.

Score the pastry so steam can release during baking. Place pastries on 2 baking sheets.

Bake in the oven for 12-15 minutes until they are gold brown on the outside and the meat is cooked on the inside.

Cool for a few minutes before serving.

Defrost your pastry sheets. When you plan for this recipe, make sure you leave enough time to defrost your pastry sheets. I’ve definitely made this mistake before. Puff pastry sheets need to be defrosted at room temperature for 3-5 hours or overnight in the refrigerator.

Grease your parchment paper. Greasing your parchment paper ensures that your Banh Pate So doesn’t stick when they are done baking.

Use a fork to seal your pastries. As an extra insurance policy, you can use a fork to seal the edges of your pastry to make sure they don’t open in the oven. However, I had no problems just using egg wash to seal the pastries.

Score your pastries before baking. Use a knife to cut 2 slits in the pastry. This is an essential step because it allows steam to escape as they are cooking. This will help prevent any unwanted explosions in the oven. It also adds a decorative touch to your pastries!

If you made this dish, I would love to see!

Follow Cooking Therapy on Instagram, snap a photo, and tag and hashtag it with @cooking__therapy and #beccascookingtherapy.

Stay connected and follow along on Facebook, Pinterest, and Instagram for all my latest recipes.

If you love this post, share it!